|
|
A kenyér világnapjaOktóber 16.
Október 16. - A kenyér világnapja. A Pékek Világszövetsége 2001-ben döntött arról, hogy minden év október 16-án ünnepeljék meg, elsősorban Európában.
Készül a kenyér a Fővárosi Kenyérgyárban
(Budapest, 1953. július 2. MTI Fotó / Magyar Fotó: Keleti Éva) A világnap célja, hogy bemutassák a legfontosabb élelmezési cikk jelentőségét és a kenyeret sütő pékek munkáját. Ezen a napon nemcsak a pékeket ünnepeljük, hanem a búzát termesztő, gazdálkodó parasztot is. Magyarországon a hagyományos kenyérünnep Szent István napjához, augusztus 20-ához kötődik. Az októberi kenyérünnepen 2004 óta a Magyar Pékszövetség kiválaszt az ország területén több gyermekintézményt, szociális és idősotthont, ahol mindenkit megajándékoznak friss kenyérrel, péksüteménnyel. A hazai pékszövetség 2007-ben lett tagja a Pékek és Cukrászok Világszövetségének, illetve az Európai Pékszövetségnek. A magyar sütőipar múltját bemutató Kenyérmúzeum Komáromban, a Monostori Erődben található. Óriás 12,25 méter hosszú, 80 kilós kenyeret szeletel az Aranycipó Kft. dolgozója a pécsi Szent István téren a Magyarok kenyere ünnephez kapcsolódó Pécsi Pékfesztiválon (Pécs, 2014. augusztus 19. - MTI Fotó: Sóki Tamás) A Kárpát-medencében évszázadokon át a teljesre őrölt, némileg átszitált lisztből sütötték a legtöbb és legjobb kenyeret. A szegényebbek - a kenyér súlycsökkenését elkerülendő - nem nagyon szitáltatták a lisztet, a pórnépnek a fekete kenyér volt a mindennapi betevője. Ma már a boltokban kapható több tucatféle kenyér közül még azok is találnak megfelelőt, akik féltik alakjukat és egészségüket, és a fehér kenyér mellett félbarna, rozsos, árpás, kukoricás és burgonyás kenyerek is megtalálhatók a kínálatban. Az életmód megváltozásával párhuzamosan a hagyományos kenyerek mellett megjelentek az ízesítettek is, a többi között olivás, diós, áfonyás, ánizsos, hagymás, sajtos, paradicsomos vagy borsos. Nemcsak a kenyerek íze, hanem alakja is változatos képet mutat, lehet cipóforma, bagett vagy zsúrkenyér, és az üzletek polcain a frissen sütött mellett igény és anyagi lehetőségünk szerint válogathatunk az előrecsomagolt, tartós vagy szeletelt kenyerek között.
A magyar gyártmányú, Pajtás nevű kemencébe tolják be a pékek a kenyértésztát a Pest megyei Tanács IV. számú Sütőipari Vállalatának sütőüzemében
(Dabas, 1977. január 2. - MTI Fotó: Koppány György) A KSH adatai azt mutatják, hogy egyre kevesebb kenyeret eszünk: míg 2002-ben 62,7 kilogramm volt az egy főre jutó kenyérfogyasztás, 2012-ben ez az arány 39,4 kilogramm volt. A hagyományos pékségek száma egyre csökken, de több élelmiszerlánc is helyben süt kenyeret és többféle péksüteményt, s gomba mód szaporodik a mélyhűtött sütőipari termékeket (pogácsa, croissant, stb.) árusító vállalkozások száma. Az elmúlt néhány évben - a keresletcsökkenéssel összhangban - csökkent a kenyér fogyasztói ára: idén júniusban egy kilogramm fehér kenyér tizennégy, a házi jellegű húsz forinttal volt olcsóbb, mint két évvel korábban; a legszámottevőbb változás a félbarna kenyér áránál figyelhető meg, melynek kilója a két évvel ezelőtti 255 forinthoz képest 26 forinttal csökkent. (Forrás: *Sajtó- és Fotóarchívum) Könyvajánló
|
Aktuális lapszámunk tartalma:A schwechati csata egyik áldozata A református főgimnázium egykori igazgatója A hírös város legendás sebésze Kecskemétre menekült az iskola elől Félt a közönytől, a se-se emberektől Aktuális számunkArchívum
2007. december
2008. január 2008. február 2008. március 2008. április 2008. május 2008. június-augusztus 2008. szeptember 2008. október 2008. november-december 2009. január 2009. február 2009. március 2009. április 2009. május 2009. június-augusztus 2009. szeptember-október 2009. november-december 2010. január-február 2010. március-április 2010. május-június 2010. július-augusztus 2010. szeptember-december 2011. december 2012. június 2012. július-augusztus 2012. szeptember-október 2012. november-december 2014. január 9. 2014. január 16. 2014. január 23. 2014. január 31. 2014. február 14. 2014. február 28. 2014. március 15. 2014. március 31. 2014. április 15. 2014. április 30. 2014. május 15. 2014. május 31. 2014. június 15. 2014. június 30. 2014. július 31. 2014. augusztus 15. 2014. augusztus 31. 2014. szeptember 15. 2014. szeptember 30. 2014. október 15. 2014. október 31. 2014. november 30. 2014. december 15. 2014. december 31. 2015. január 15. 2015. január 31. 2015. február 14. 2015. február 28. 2015. március 15. 2015. március 31. 2015. április 15. 2015. április 30. 2015. május 15. 2015. május 31. 2015. június 15. 2015. június 30. 2015. július 31. 2015. augusztus 31. 2015. szeptember 15. 2015. szeptember 30. 2015. október 15. 2015. október 31. 2015. november 30. 2015. december 31. 2016. január 15. 2016. január 31. 2016. február 29. 2016. március 31. 2016. április 30. 2016. május 31. 2016. június 30. 2016. július 31. 2016. augusztus 31. 2016. szeptember 30. 2016. október 31. 2016. november 15. 2016. november 30. 2016. december 31. 2017. január 15. 2017. január 31. 2017. február 28. 2017. március 31. 2017. április 30. 2017. május 31. 2017. június 30. 2017. július 31. 2017. augusztus 31. 2017. szeptember 30. 2017. október 31. 2017. november 30. 2017. december 31. 2018. január 31. 2018. február 28. 2018. március 31. 2018. április 30. 2023. január 31. 2023. február 28. 2023. március 31. 2023. április 30. 2023. május 31. 2023. június 30. 2023. július-augusztus 2023. szeptember 2023. október 2023. november 2023. december 2024. január 2024. február 2024. március 2024. április 2024. május 2024. június |
HN Szerkesztősége: 6000 Kecskemét, Tópart u. 8/c. • Tel.: 20/886-1979 • E-mail: info@hirosnaptar.hu | ||||